Σημειώσεις:

1) Αν κάποιος σοβαρός κίνδυνος απειλεί τον τραυματισμένο (όπως έκρηξη, πυρκαγιά, καθίζηση εδάφους, πνίξιμο, κίνδυνος πτώσεως σε γκρεμό) τότε μόνο μετακινήστε τον. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να τραβήξετε τον τραυματία από τα μέλη του. Αποφύγετε κάθε τράβηγμα της σπονδυλικής στήλης. Το σύνολο κεφάλι-αυχένας-κορμός πρέπει να αποτελεί άκαμπτο σύνολο.

Ο κάθε τραυματίας αντιμετωπίζεται σαν να είχε κάταγμα σπονδυλικής στήλης, ακόμα και αν ισχυρίζεται ότι δεν πονά στη μέση, ότι μπορεί και κινεί τα άκρα του κλπ. Πολλοί παραπληγικοί και τετραπληγικοί θα είχαν σωθεί εάν δεν είχαν μεταφερθεί βιαστικά και απρόσεχτα από, κατά τα άλλα, καλοπροαίρετους συμπολίτες μας, χωρίς να υπήρχε καμιά απολύτως αναγκαιότητα για την οποιαδήποτε μετακίνηση.

Πρέπει λοιπόν η μετακίνηση να γίνει με τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία γραμμή.

Αυτός είναι ο σκοπός, και οι παρακάτω συμβουλές αποσκοπούν στο να διευκολύνουν την επίτευξη του στόχου αυτού. Οποιαδήποτε ιδέα (π.χ. μια πλατιά σανίδα κλπ.) πρόκειται να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό είναι αποδεκτή, αρκεί να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.

Εάν κατά τη μεταφορά πρόκειται ο ασθενής να σηκωθεί στον αέρα, θα πρέπει να κινητοποιηθεί επαρκής αριθμός ατόμων για τη σταθεροποίηση όλων των μελών του τραυματία. Οι βοηθούντες μπορούν να πιάνουν τον ασθενή σφιχτά από τα ρούχα του (παντελόνι, μπλούζα κλπ.). Ένας οπωσδήποτε θα έχει τα χέρια του αποκλειστικά το κεφάλι του τραυματία και θα προσέχει ώστε να μην καμφθεί ο αυχένας. Προσοχή στους παχύσαρκους των οποίων η περιοχή της κοιλιάς είναι βαριά και η μέση έχει την τάση κατά τη μεταφορά να «σπάει» προς τα κάτω. Τις περιοχές αυτές να τις αναλαμβάνουν πολλά χέρια και οι πιο χειροδύναμοι.

Ο συντονισμός πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε ο τραυματίας να μεταφερθεί σαν ενιαία μονάδα (μονοκόμματα). Είναι σημαντικό ένας να αναλάβει το συντονισμό της ομάδας, και να δίνει το παράγγελμα για τη μετακίνηση.

Ένας άλλος τρόπος μεταφοράς είναι με σύρσιμο από τα ρούχα, χωρίς να χάσει ο τραυματίας την επαφή του με το έδαφος. Απαιτεί λιγότερα άτομα και λιγότερη μυϊκή δύναμη. Ελάτε από τη μεριά του κεφαλιού, κρατήστε τον τραυματία από τα ρούχα και τραβήξτε τον μακριά από τον κίνδυνο, προς την κατεύθυνση της κεφαλής του. Το σύρσιμο έχει την ιδιότητα να ευθειάζει το σώμα από μόνο του.

Σχ. 14.7
Πλάγια θέση ανανήψεως (PLS)

2) Τοποθετήσετε τον τραυματισμένο σε πλάγια θέση ανάγκης (PLS). Πρέπει να είναι ξαπλωμένος στη μια πλευρά, το γόνατο να βρίσκεται πιο ψηλά και να είναι λυγισμένο ώστε να μην κυλήσει, το κεφάλι καλά στερεωμένο και το στόμα στραμμένο προς το έδαφος για να διευκολύνει ό,τι αποβάλλεται (σχ. 14.7).